Ön itt jár: Kezdőlap > Csokoládébonbonok házilag

Csokoládébonbonok házilag

A csokoládé és a belőle készülő édességek kedvelői számára a bonbon különleges ajándék: a pillanat édes varázsa. A selymesen olvadó bonbon kiszakít minket a mindennapi rohanásból, és az öröm mámorító érzésével ajándékoz meg. A pralinék, trüffelek, nugátok élvezetéhez csak az elkészítésükkel járó élmény fogható. Aki egyszer kipróbálja, az alkotás öröméről sem fog tudni lemondani. Készítse el velünk szerkesztőségünk kedvenc bonbonjait! 

A bonbonkészítéshez nem kell más, csak e néhány száz éves múltra visszatekintő édesség szeretete. No meg a kísérletező kedv és az új ízek iránti kíváncsiság. Hiszen aki saját kezűleg készíti a bonbonier édes tartalmát, a különleges formákat egyedi ízekkel párosíthatja.

Eszközök

A bonbonkészítéshez szükségünk lesz néhány öntőformára, melyeket legjobb, ha a kemény PVC alapanyagból készült öntőformák közül választunk, mert ezek töltéskor szilárdan kézben tarthatók, nem hajlanak el a töltelék súlyától. A kész bonbonok is könnyebben kiszedhetők belőlük, elég csupán néhányszor odakoccintani az asztal vagy a konyhapult lapjához. Az elhivatott bonbonkészítők további eszközöket is használnak: csokoládéolvasztó- és temperáló készüléket, gránit- vagy márványlapot, kaparó- és kenőkéseket és speciálisan erre a célra kialakított hőmérőt, melyeket a séfeket kiszolgáló üzletekben és néhány csokiboltban is be lehet szerezni. Utóbbiak közül jó néhány elhagyható vagy helyettesíthető, a gránitlap például egy vastagabb aljú fém tepsivel, a temperáló készülék egy kis lábassal és egy fém tállal (hiszen gőz fölött is remekül megolvad a csoki), a speciális kések helyett pedig használhatjuk a süteményes készlet fém lapátjainak jóformán bármelyikét.

Alapanyagok

A bonbonok alapanyaga elsősorban a csokoládé, amit vagy pasztilla formájában vagy táblás kiszerelésben tudunk beszerezni. A jó minőségű bonbonhoz jó minőségű csokoládé szükséges, ezért a legjobb, ha a 60-70 százalék kakaótartalmú étcsokoládét választjuk. A tej- és a fehércsoki kedvelőinek is számos minőségi alapanyag áll a rendelkezésére, de ne dobjuk ki a mikulásról megmaradt csokifigurákat sem, mert azokból is remek bonbon készíthető.

 ÉDES DUO

Szerkesztőségünk nagy kedvence az ét- és fehér csokoládé házasításával készülő bonbon, melynek az Édes duó fantázianevet adtuk. Nem csak azért szeretjük, mert nagyon egyszerű az elkészítése, hanem mert változatainak csak a képzelet és az öntőformák szabnak határt. A fekete-fehér csoki bonbon ugyanis számtalan párosításban készülhet: lehet az alja fekete, a teteje fehér, vagy éppen fordítva, de készíthetünk belőle háromrétegű finomságot is – itt is többféle variációs lehetőséggel -, ahogy elrejthetjük egyik színben a másikat, s így csak a bonbon kettéharapásakor derül ki, hogy például a formás fehér kocka étcsokidarabkákat is rejt.

Hozzávalók:

100 gramm étcsokoládé

100 gramm fehér csokoládé

2 evőkanál étolaj

1 csomag vaníliáscukor

Rum vagy rum aroma

Elkészítése

A fehér csokoládét gőz fölött megolvasztjuk – kb. 40 Celsius-fokra -, hozzákeverjük a vaníliás cukrot és 1 evőkanál étolajat, majd a tűzről levéve, kevergetve hűtjük. Ezután az előzetesen megtisztított (a tisztítás módja öntőformánként változik, van, amelyiket mosogatógépben kell elmosni, és van olyan is, amit ki kell törölgetni, és az első használat előtt néhány percig a sütőben átsütni.) formába öntjük, aszerint, hogy milyen vastagságúra szeretnénk hagyni. Ha kész, betesszük a hűtőbe, ahol körülbelül 30 perc alatt megdermed. (Mi kipróbáltuk a fagyasztót is, ahol elég volt néhány perc.) Ezután ráönthetjük az étcsokit, amit szintén gőz fölött olvasztunk meg, és 1 evőkanál étolajjal dúsítunk, krémesítünk, majd hűtünk, és rum aromával ízesítünk. A bonbonok alját késsel lehúzzuk, így egyenletes lesz a felszínük. Ezután ismét betesszük őket a hűtőbe, ahol újabb 20-30 perc kell a dermedéshez. Az így elkészült fekete-fehér finomság könnyen, kis kocogtatás után kijön a formából, és máris örömteli pillanatokat szerez a kedvelőinek.

Ha az ízek további kavalkádjára vágyunk, az étcsokit ízesíthetjük különleges zamatú fűszerekkel (pl. koriander, gyömbér), a fehér csokoládét pedig megbolondíthatjuk egy kis bourbon vanílíával, amitől sztacsatella kinézetű lesz, vagy dúsíthatjuk szárított gyümölcsdarabkákkal (pl. eperrel).

Az elkészült Édes duóval kívánunk Önöknek boldog, sikeres, jóhangulatú és a pillanat édes varázsában gazdag új esztendőt!

Februári számunkban szerkesztőségünk másik nagy kedvencét, a Marcipános boldogság-ot készítjük el.